Vad du ska undvika att din katt får i sig

 

1. Mjölkprodukter. 

De flesta vuxna katter är laktosintoleranta. Även om de gillar mjölprodukter är det inte bra för dem och det är inte säkert att de visar symptom även om de påverkas negativ. Större intag kan resultera i kräkningar och diaré. Enda undantaget är mindre mängder youghurt. Vill man ge sin katt mjölk kan man köpa laktosfri mjölk.

2. Choklad och koffein.

Alkaloiden teobromin som framförallt återfinns i choklad ger förgiftning hos såväl katter som hundar. Detta gäller främst mörk choklad som innehåller mer kakao. Vid chokladförgiftning spelar även giftverkan från de mindre mängderna koffein i chokladen in, man kan således även tala om xantinförgiftning. Även om katter är känsligare är det vanligare bland hundar eftersom de känner sötma bättre och därför brukar få i sig större mängder.

De första tecknen på teobrominförgiftning är illamående, kräkningar, diarré och ökad urinering. Förgiftningen kan utvecklas och leda till arytmi, epileptiska anfall, inre blödning, hjärtinfarkt och slutligen döden.

Teobromin är särskilt toxiskt för bl.a. katter eftersom de omsätter alkaloiden mycket långsamt. Det kan finnas kvar i blodet i upp till 20 timmar. Behandlingen vid farliga mängder choklad är huvudsakligen att man försöker inducera kräkningar inom två timmar medicinering för att motverka kramper, arytmi och andra symptom.

3. Lök.

Små mängder är inte farliga men större lökbitar kan ge magproblem. Se upp med lökpulver som kan finnas i chips och dippulver. Det är koncentrerat och inte alls bra för din katt. Orsaken är att lök bl.a. innehåller en substans som heter N-propyl disulfid (tiosulfater), som förstör de röda blodkropparna och ger en form av blodbrist/hemolytisk anemi.

4. Rå fisk, havsmat och tonfisk på burk.

Rå fisk, räkor och dylikt innehåller enzymet thiaminas, vilket bryter ner thiamin (Vitamin B1) och kan ge muskelproblem, immunförsvarnedsättning och neuroligiska problem. Obehandlat leder bristen till döden. Rå fisk kan även innehålla parasiter. Dessutom är katter med matallergier ofta känsliga mot fisk. 

Tonfisk på burk kan ges emellanåt, men frekvent intag kan ge pansteatit, en inflammation i fettvävnaden. Framförallt tonfisk orsakar denna sjukdom, som beror på ett högt innehåll av omättade fettsyror i förhållande till vitamin E.